arhitectura-fragmente de calatoriiBienala de Arhitectura – expozitia de la ‘Galeria Noua’ – a.k.a galeriile de Arta a Municipiului Bucuresti

Stefan Tuchila si Cosmin Caciuc

Arhi-turismul

in “constructia” oricarui artist, arhitect, scholar, experienta vizuala nu e un accesoriu sau o optiune, este insasi baza cu care se lucreaza mereu. ceea ce vezi alcatuieste insasi structura de rezistenta a oricarui demers sau simple pareri. acumularea datelor vizuale “incarca” viziunea de ansamblu a datelor contemporane. conexiuni sunt facute iar orice noua ‘intalnire’- imagine poate fi un starting point pentru un proiect cu totul nou.
Seria de fotografii expuse din galerie, sub forma unui jurnal-colaj aparent turistic, face legatura intre faza de asimilare, de contact cu realitati culturale distincte si intre procesul de creatie, de transformare a materialului vazut.
printr-un mapping personal poate fi inregistrat stadiul de ‘receptare’ si de ‘redare’. Turismul care asimileaza cele mai negative conotatii se refera mai mult la o experienta traita intr-un grup mare de oameni cu un scop bine definit: de a “vedea” cat mai multe landmark-uri in cel mai scurt timp. astfel delimitata imaginea actiunii in sine, turismul devine o componenta aproape nociva. pentru ca a calatori este in final o experienta interiorizata, contactul cu exteriorul se subsumeaza in gros plan in afara turismului. in orice caz turismul ramane termenul motor, punct fix imposibil de inlocuit.
prin titlul expozitiei, termenul e revalorificat si reiterat intr-un circuit al valorilor culturale asa cum se intampla cu mult timp inainte sau cum ar trebui sa se intample de fapt.
Momentele arhitecturale surprinse in viena, paris, praga sau anywhere else surprind implicarea ‘privitorului’, a ‘turistului’ , a arhi-turistului, relatia sa cu locul vazut si in acelasi timp reinterpretarea lui.
Spatiul in sine e remodelat si capata valente diferite fiind scos din contextul sau geografic si ‘adus’ aici pentru a ‘instiga’ la arta.

arhitectura-un loc public personalJean-Christophe Ballot – portrete urbane.
Langa expozitiile obisnuite de fotografie,lucrarile lui Ballot pot induce in eroare – pot aparea ca snap shots de prin oras- mimetica –
inregistreaza tensiunile dintre volumele arhitecturale, folosind un punct de vedere in prima ipostaza de inregistrare care lasa un aftertaste de rafinat simt urbanistic – surprinde contrastele de stil, perioada, aduce in prim plan o realitate palpabila, in care traim si care devine si imaginea-actor, modelul si recuzita mise en scenului fotografic.

Eu am privit expozitia ca un bun starting point pentru o reconfigurare a discutiei actuale despre arhitectura urbana ca zona de identificare culturala si contemporana.

Si pentru ca discutia despre identificare cu spatiul locativ este pentru mine cea mai recenta renovare de idei.. as lega fotografia teatrala din “Urban Landscapes, de Berlin a Shanghai” de proiectele in timp real ale expozitiei “Richard Rogers+Architects”- un “text” care structureaza idei de urbanism intr-o abordare profund sociologica prin folosirea a 7 termeni de organizare: “transparent”, “legible”, “public”, “urban”, “green”, lightweight”, “systems”. Impartirea orasului intr-un complex “totalitar” care pastreaza o unitate baroc de identitate exterior-interior dezvolta in acelasi timp idei ecologice si utilitare . Avand planurile acestui oras ideal- poti exploata structura ca pe o forma de gandire de totalitate care solicita o privire panoramica asupra tuturor aspectelor vietii- spatiul in care traim reflecta la scara urbanistica etapele, ritmul si sensul vietii noastre.
Retrospectiva rogers are un element particular – expozitia este gazduita de o cladire proiectata chiar de el – uitandu-te de afara prin ferestele de la Galerie Sud poti vedea in acelasi timp machetele din interior dar si cladirea in sine ca realizari ale aceluiasi arhitect.


Plan d’aménagement du nouveau quartier de Lu Jia Zui, Shangaï, Chine, 1992-1994 (non réalisé)

Chiar daca in cadruri separate (Ballot expune la Maison europeene de la photographie,iar Richard Rogers la centre pompidou ), cele doua expozitii comunica prin mesajul direct adresat unei societati urbane in plina transformare, creaza bazele teoretice ale unei “arte contemporane”, cu care te poti identifica, pe care o poti intelege si in care traiesti.