lost in colour

Pleasantville 1998

chiar dacă ar părea ciudat să trăim într-o lume liniştită şi politicoasă care nu înţelege ce este sexul, ploaia şi incendiile, câteodată simt că trăiesc într-un loc izolat de lume în care normal things don’t happen very often. chiar dacă nu mi-ar displăcea să văd oameni picture perfect care îţi zâmbesc, ideea de a te pierde într-un orăşel- univers în care toate acţiunile sunt repetitive şi neschimbate mă sperie foarte mult. atmosfera pasty din pleasantville în care intră mai apoi şi culoarea ca măsura a sentimentelor sincere şi reale, este alimentată de o luminozitate care face toate fotografiile vechi alb negru close to perfection – ştiu că mă întrebam mereu cât de superbe puteau fi, de fapt, persoanele din fotografii cu coafurile buclate şi strălucitoare – eye candy 50’s style.

nimic nu este perfect de fapt şi nici nu trebuie să fie, lucrurile se întâmplă pentru că se întâmplă fără o mistică superioară sau planuri astrale, we do get what we want to get dacă ne dorim destul – cred că uit asta de multe ori şi tot aştept “momentul” în care voi arăta şi trăi ‘perfect’ – dar recuperez cu o doză puternică de ‘azi’ şi ‘acum’ pentru că waiting along never helped anyone.

grey gardens

continuând seria de movie swaps cu mona, am primit grey gardens în schimbul lui the appartment (1960 – Jack Lemmon and Shirley McLaine).

drew barrymore ca little edie este absolut genială, nu credeam că este în stare să iasă din genul de roluri de girl next door. apariţia ei şi stage persona sunt mai mult decât reale – este cu adevărat pierdută în toată lumea abandonată din grey gardens. mi-a plăcut extrem de mult de  ea, atât personajul cât şi barrymore pentru că nu puteam să nu mă gândesc cât de elaborată a fost pregătirea pentru rol. filmul construieşte şi ‘abisul’ vestimentar al lui edie care din puct de vedere stilistic has a mind of its own.

nu am putut rezista şi cum s-a sfârşit filmul am operat o oră de google search pe subiect – asemănarea actriţei cu persoana reală este chiar remarcabilă iar povestea în sine este atât de  gripping.

kinofest

Kinofest 15-17 noiembrie

in sfarsit ocazia de a vedea filme stand pe jos, relaxat, cu o bere.
poate nu asta ar trebui sa fie introducerea la un post pentru un festival de film, dar in afara de calitatea “peliculei”, settingul este foarte important si hey dupa o bere, doua orice analiza poate fi mult mai valoroasa.
etajul 4 de la mnac a functionat ca o sufragerie imensa cu screeninguri peste tot: ecrane, proiectii pe peretii, pe sticla (da, se poate proiecta pe sticla mata). sentimentul de picnic combinat cu feelingul ca sunt la jeu de paume mi-a creat o stare foarte in regula, asta vis-a-vis de experienta scurt metrajelor vazute la centrul de introspectie vizuala joia trecuta, o experienta cam neprietenoasa (dar asta intr-un alt post).
din ce am vazut la fiction films, mi-au placut:
COSITA LINDA
– Fernando Urdapilleta-19′ – Mexico
CAT FOOD
– Catalin Bugean – 15′ – Romania
LA LEYENDA DEL HOMBRE LENTO –
Armando del Rio-13′30″ – Spain
PORQUE HAY COSAS QUE NUNCA SE OLVIDAN
– 12′- Lucas Figuero – Spain

duminica – la seara de final – gala propriu-zisa – castigator la sectiunea animatie a fost the rain horse de Dmitry Geller – un film de animatie poate prea rusesc pe care nu l-am inteles absolut deloc.

cu adevarat interesant a fost evenimentul in sine, sa vezi si sa analizezi oameni, sa intri in tot spiritul ala creativ. iar discutia de duminica cu sora mea si dani a fost geniala pentru ca mi-am dat seama cat de restictiv esti ca om care scrie despre arta daca nu cunosti artisti si nu vorbesti direct cu ei, parerile lor si modul in care ei vad toata reactia artei este ce e real..cred ca de multe ori cand ne asezam la birou, in cazul meu pe jos cu laptopu in brate sau prin cafenele, uitam ce/cine poate explica cel mai bine arta: artistul si publicul.artistul – nu in ipostaza de creator neaparat – ci in postura de om necontaminat de scrieri de teorie care iti pot lasa urme toxice si lipsa unei reactii firesti in fata unui obiect de arta. chestia cu criticii de arta sau istoricii de arta este asa un big bullshit in final..adica sure e ok sa inveti moduri de a analiza si diverse mecanisme(chiar daca semiotica si lingvistica mi se par un pic cam prea mult), e totul teorie stearpa, it’s missing the point. cand o sa cresc mare vreau sa fiu in continuare o persoana care scrie despre arta, nu critic.. oare poti scrie asta in carti de vizita: madalina timofte, om care scrie despre arta,tel..

fotos – o ceata deasa si aproape siberiana duminica.

futuresh


am fost ieri la fabrica pentru a vedea lansarea future shorts. au fost 11 scurt metraje : futuriste, animate, inteligente, foarte frantuzesti, placute la un pahar de bere cu decor industrial.
sper sa continue proiectiile in locuri la fel de interesante.