Back and again

în momentele în care mă simt absolut blocată încerc să mă întorc la lucruri vechi, lucruri cunoscute şi care au însemnat întotdeauna ceva pentru mine. nu e o armă secretă prea originală, dar pentru mine funcţionează într-un mod special.

nu pot să cred câteodată că am spaţiu ăsta digital – ză incredible blog – al meu şi numai al meu care îmi pătrează fără discriminare toate cuvintele pe care le-am scris şi toate imaginile pe care le-am adunat, şi care a “îmbătrânit” odată cu mine, trecând prin aceleaşi dileme şi probleme ca mine. nu mă ascultă întotdeauna, are un fel de mecanism al lui şi pot să jur că anumite postări sau texte pur şi simplu nu-i plac şi le încarcă foarte greu. dar cred că am ajuns la un fel de compromis în care dacă scriu mai frecvent, este şi el înţelegător cu lungile şi sistematicele mele gânduri melancolice.

chiar dacă am avut perioade în care nu am scris pentru că nu mai aveam încredere că ce pot să adun mai are consistenţă, m-am întors mereu la blog, m-am ţinut agăţată de o specie de obligativitate ciudată în care trebuia să scriu şi să uit că mi-e lene sau că  sunt deprimată – or shit like that.

s-au întâmplat atâtea lucruri în ultimele luni şi deabia acum m-am trezit din agitaţia evenimentelor. primul moment de alone with myself în care am şansa să o iau de la capăt şi să fac numai ce îmi place şi să stau în zona în care mă simt cel mai bine. nu e doar o atitudine hedonistă sporadică, e un fel de lifestyle pe care îl pot alege pentru că azi ştiu ce am greşit din încăpăţânare şi pot să fiu mult mai atentă şi să funcţionez cu o doză de răbdare.

nu poţi crea ceva ‘modern’ actual, altfel dacă nu te uiţi înapoi, nu pentru inspiraţie, ci pentru a înţelege de unde vii şi ce e de făcut. oricât de mult am militat pe ‘aici’ pentru artă contemporană şi modernă, trebuie să recunosc ataşamentul meu tacit la formele cele mai conformiste şi tradiţionaliste din artă, cultură, literatură, familie, well the whole thing… nu sunt conservatoare şi nici retrogradă ca gust şi judecată, mă deschid fără nici un fel de frică în faţa a orice e nou, dar păstrez pentru mine valori puţin demodate care m-au ghidat în a alege în conformitate cu personalitatea mea.

de aceea mă întorc aproape întotdeauna spre lucrurile care mi-au fabricat imaginaţia şi mi-au creat disponibilitatea spre a învăţa.

pentru mine, reperele de ‘imagini’ care m-au făcut să am încredere în mine şi care mi-au arătat că nu ai cum să rămâi singur dacă vrei să cauţi ceva şi o faci cu pasiune sunt obiecte, idei, picturi, vorbe  pe care le păstrez cu mare atenţie.

lucrările lui niki de saint phalle fac parte din reperele mele majore. am scris despre ea în primele articole ever de pe blog şi ţin albumul lângă pat, at close reach, mă consult cu ea reluând ‘lectura’ imaginilor. might sound weird, dar m-a ajutat de foarte multe ori.

reiau, mă întorc, dar ce sunt acum şi spre ce mă îndrept este ‘foarte’ diferit şi în final nu numai blogul trebuia să aibă o casă nouă, ci şi the writer.

e o mare schimbare, dar mă întorc ca să ştiu unde sunt.

the switch

the first day of the rest of my life. astazi mi-am anuntat my landlord ca voi inchide magazinul. verbul a inchide pare sa aiba conotatii pozitive numai atunci cand este asociat cu actiuni eco gen: inchizi lumina, in rest pare sinonim cu tragedia. pentru mine astazi a fost o zi cu adevarat speciala, m-am simtit din nou ca in anul doi de facultate – care pentru mine reprezinta un moment reper – un an din viata mea in care am fost linistita alaturi de un tip care ma placea, un an in care am stat mai mult prin biblioteci si sali de expozitie, este si anul in care am inceput imagini in cuvinte – blogul-jurnal care m-a facut sa cred in mine intr-un mod foarte special.

nu am renuntat la artizart si nici nu am cum, am muncit mult prea mult pentru a-l da afara din viata mea intr-o zi, dar cred ca toata experienta asta m-a invatat sa am maturitatea de a ma ocupa intai de mine si de a lasa obligativitatea actiunilor pentru corporatistii ambitiosi. nu imi dau seama sigur daca mi-am dorit magazinul, dar stiu sigur ca am muncit enorm si cu dedicatie, cateodata cu disperare si furie, dar mereu cu putere.

in momentul in care am ramas astazi singura in magazin, dupa ce am spus clientelor mele ca se inchide, m-am simtit foarte impacata cu gandul ca am colorat o bucatica mica din orasul pe care il iubesc si pe care recunosc ca l-am inselat de cateva ori cu viena. sa stii ca o mana de oameni vor asocia mereu in amintirea lor o anumita strada cu un loc pe care tu l-ai creat si ridicat este uimitor, la o scara mica faci parte dintr-o istorie urbana a imaginilor. m-a bucurat si m-a enervat, a fost locul in care am descoperit ca pot fi creativa in atat de multe feluri si ca nu vreau sa renunt niciodata la pasiunea mea pentru moda si design. desi am trecut prin experiente dezamagitoare in acest proces, m-am repus pe picioare singura si am luat-o de la capat de fiecare data.

nu consider ca i’m a sell out si sincer nu ma intereseaza ce vor gandi ceilalti in legatura cu asta, ca nu am reusit, ca nu a fost o afacere buna, bla bla… ce stiu si singurul lucru care conteaza pentru mine este ca am acumulat o multime de idei, know how, prieteni si proiecte interesante pe care vreau sa le continui, dar nu in magazin. il consider o etapa pentru care sunt recunoscatoare, dar stiu ca in acest an trebuie sa fac saltul la urmatorul nivel de dezvoltare, sa-mi termin studiile si sa combin toate pasiunile mele intr-o forma vizibila si accesibila unui public cat mai larg. la ce lucrez acum este altceva, un proiect cultural care “imi foloseste” cealalta parte a mea, putin mai geeky si nedezlipita de arta, iar art affair a fost faza de trecere de la ce am facut pana acum la ceea ce urmeaza sa fac.

u can take the girl out of the fashion world, but u can’t take the fashion world  out of the girl

facandu-mi putin curaj pentru a reincepe sa scriu despre tot ce mi se intampla am gasit un blog de moda excelent :

http://www.smvblog.com/

de unde am luat si imaginile pentru post-ul asta.

cateodata simt ca tin picioarele in doua lighiane: unul mai frivol cu apa calduta unde e viata mea legata de magazin si de handmado mania si un altul strict si serios cu apa rece care imi aduce aminte violent care este formatia mea si ca nu am mai citit de mult articole de pe ebsco 😛

this is my world, divided – precum labelul h & m, pe care incerc sa o iau asa cum este si sa nu uit niciodata de unde vin si ce ma face fericita.

my work lately

fair 4 art – 27-28 februarie

in cadrul campaniei art affair pe care am inceput-o alaturi de mona, fair 4 art este primul eveniment de pe agenda noastra, un targ de handmade care va strange toata suma incasata din biletele de intrare – 5 lei si taxa de participare pentru proiectul de a infiinta o biblioteca de arta in cadrul galeriei de arta atelier 35.

in acelasi timp lucrez tot cu mona – colaborarea noastra este permanenta, pluri-multi disciplinara si de sange, she’s my sis – u know that 😉 la un proiect curatorial pentru o expozitie pe care incercam sa o montam. cu acest proiect participam la un concurs si toate detaliile trebuie puse la punct perfectly.

intr-un fel imagini in cuvinte prinde substanta pentru prima data in sensul practic intr-o expozitie reala pe care o voi privi din interior, ca munca de adunare a tuturor datelor conceptuale ale acestui show case- incercand sa construiesc un profil curatorial coerent. i’ll write about it of course.

se pare ca aceasta perioada este dedicata proiectelor si a unei maturizari in care devin mai practica cu ceea ce imi doresc – planul este gotta have dreams, oricat de ireale sau imposibile ar putea parea – cliseu sa spui cliseu – desigur, dar pentru prima data stiu ca pot ajunge oriunde imi doresc daca muncesc destul si simt ca si modul meu de a scrie pe imagini in cuvinte este slightly different, desi eram mult mai constiincioasa inainte si bifam aproape toate expozitiile, acum sunt mult mai interesata de ceea ce se afla in jurul meu, de persoanele pe care le cunosc si de ceea ce fac eu.

licenta, dar intr-un mod periferic
Procesul scrierii acestei lucrari devine interesant prin detasarea de subiectul studiat, neexistand nici o miza la mijloc care sa modeleze sau sa transforme aceasta scriere intr-o demonstratie. Nivelul cercetarii, redusa ca importanta academica, la o lucrare putin mai ampla decat ce esti nevoit sa lucrezi in facultate ca student, imi permite sa imbratisez o viziune cat mai sincera din punctul meu de vedere, dupa ce am asimilat miscarile de avangarda europene, tratand mediul artistic romanesc dintr-o perioada apropriata, gasesc ca la un numar foarte mare de intrebari pe care le am comparand cele doua situatii, nu le pot gasi raspunsul in bibliografii care trateaza exhaustiv intreg istoricul avangardei romanesti, dar care rar sau aproape niciodata nu situeaza cele doua manifestari la un serios proces de comparare care sa scoata in evidenta, prin contrast, ce inseamna de fapt aceasta manifestare artistica si culturala romaneasca. Un anumit nivel de condescendenta este mentinut in tratarea stiintifica a avangardei romanesti resimtita in primul rand prin provenienta geografica si ancorarea istorica a spatiului cultural romanesc. Un adevarat nihilism resimtit care ar fi putut declansa o miscare de avangarda in perioada studiata ar fi putut fi un real dezgust fata de lipsa unei culturi adevarate in mediul romanesc, comparabile cu cele din “avangarda” culturala europeana. Calatoriile de studii, sau chiar emigrarea definitiva – ca in cazul lui ionescu si tzara, subliniaza strident lipsa unui adevarat motiv de a produce ceva de o adevarata valoare in tara romaneasca. Un fenomen contemporan si vag similar se produce chiar acum cu multi dintre oamenii de cultura romani care au plecat definitiv din tara pentru a putea desavarsi un adevarat proces de cultura, posibil, se pare, doar in afara Romaniei. Sentimentul profund de nereusita in acest spatiu este cred una din cele mai importante teme cu aplicabilitate practica, o cercetare care chiar poate admite ceva real, in locul multitudinilor de studii asupra unor teme extrem de specializate care reprezinta doar ocazii pentru refulari academice, o cercetare care trebuie facuta incepand cu universul nostru imediat care se limiteaza la oportunitati de a pleca sau ratari de a ramane si blama intreg sistemul pentru incapacitatea sau lipsa curajului de a incheia conturile cu acest spatiu si de a evada pentru totdeauna. Sunt oare diferiti oamenii de cultura care pleaca? Se mai intorc? Cert este ca nu. Dintre cercetatorii cu adevarat marcantii si care aduc contributii la nivel international, de origine romana nu se aude prea multe in interiorul tarii, numele pe care le mediatizam sunt aceleasi pe care le repetam cu religiozitate: plesu, patapievici, plesu. Nu este cazul unei denigrari sau a unei sfidari, este dimpotriva un semn al unei supralicitari care poate scade orice apreciere asupra personalitatilor lor culturale. Inainte de a ma gandi ca e amuzant ca il aud pe plesu recomandand radio guerilla vreau sa imi aduc aminte ca a scris niste lucrari impresionante ca profunzime si interpretare pentru istoria artei. Vreau sa stiu ca nu mi se reproseaza ca raman in tara, cand toata lumea buna se pregateste pentru inca un semestru erasmus. Incerc sa nu simt ratarea in a ramane aici si auto-marginalizarea pe care mi-o etichetez dupa ce am vazut care sunt dimensiunile realizarilor profesionale “dincolo”. Nu vreau sa aflu ca imi dispar profesorii pentru ca ar insemna o crima sa ramana izolati in dispretul si invidia refularilor universitare.
Am o colega de facultate pe care o cunosc din liceu, am fost in aceiasi clasa si am trecut prin acelasi liceu ca incalificabile spirite superficiale care nu vor reusi sa faca absolut nimic notabil. Ne cunoastem inspaimantator de bine si asta ma sperie pentru ca imi poate descoperi cele mai mici remuscari si cele mai mari sperante. Vorbind, mi-a spus ca pleaca la anu la Lyon, stiu ca nu vrea sa se intoarca, nici eu nu vreau sa se intoarca, o consider cea mai capabila din intreaga ei generatie si chiar mai mult de atat, stiu ca asta isi dorea de la inceputul liceului si ma bucur ca si-a gasit oportunitatea tocmai in Franta, o tara pe care o adora. Nici nu am apucat sa o felicit si sa-i spun ca ma bucur sincer pentru reusita ei, intrebarea ei urmatoare a fost lipsita de menajamente:”Tu ce mai cauti pe aici? De ce te incapatanezi sa ramai? Nu te autodistruge pentru ca esti convinsa ca poti schimba ceva.” Nu avea tocmai dreptate, nu mai sunt convinsa de foarte mult timp ca pot schimba ceva. De ce ma incapatanez sa raman? As fi putut pleca oricand, chiar mai devreme de inceperea facultatii in sine, chiar si acum, de ce nu o fac? Trebuie sa recunosc ca nu am un raspuns, ca poate incerc sa nu am nici un raspuns pentru a amana responsabilitatea de a raspunde.Intocmai ca numele bienalei, suntem inchisi, exista ceva care ma absoarbe si care imi repeta obsesiv, la fel ca un spam, ca nu exista nimic de facut, ca nimic nu se poate schimba, si chiar daca ar fi ceva de facut si sunt convinsa ca este, nimic si nimeni nu iti da energia de ati pastra entuziasmul si de a continua indiferent daca ceea ce faci va ramane periferic sau nu.

it’s only words, come on!


nu cred ca exista ceva mai odios decat semiology in art history.. mai oribil decat Barthes si Louis Marin..
dar cum o abordare anarhica nu e chiar la indemana in cazul asta si cum nu pot sa scap de intoxicatia de articole peste articole care totusi trebuie citite (a se citi aici citite in sensul propriu … acum intelegi de ce urasc semiotics? so damn fara scop).

oricum sub agitatia asta de cuvinte, semne, semnificanti (suna a droguri..hmmm.. well si Walter Benjamin “studia” cum e cum hasisul ..deci cred ca e in regula).. m-am tot gandit cat de importante sunt cuvintele ca imagini grafice, in afara de estetica lor tipografica,fascinatia unui motto , de exemplu, pe care sa il ai tot timpul in fata ochilor.

pe igoogle – am sticky notes – si primul text, cel mai sus asezat, deci chiar in dreptul sacrului search bar e un citat din Goethe :”Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power, and magic in it.” nu ma gandesc intotdeauna la semnificatie, ci stiu ca e ceva scris acolo si asta mai ilumineaza pagina.
si cand scrii, si cand citesti, sau recitesti (apropo – matei calinescu rules!) se formeaza contactul vizual cu literele – cuvintele intr-o maniera atat de unica, apropriata de desen, dar total diferita. actiunea in sine de a scrie, actiunea “mecanica” e superba, habar n-am de ce dar e out of this world ca potentiala forta.