Iosif Kiraly – regim de intregire
Iosif Kiraly

“Reconstructiile” artistului blocheaza un timp distinct, pentru ca fragmentele “colajelor” sunt fotografii facute la ore, zile diferite, cand lumina, unghiul, atmosfera e schimbata, imaginea asamblata cu scotch de hartie conserva in esenta date reale. Timpii elapsed se masoara in neconcordanta suprapunerii, dar “periodizarea” este coerenta pentru ca merge spre a completa cadrul.
Desi comparat cu David Hockney, Iosif Kiraly vede si arata altceva. daca in lucrarile lui Hockney “strategia cubista” e folosita ca matrice pentru productia fotografica, la Kiraly imaginile create nu urmaresc sa arate o dimensiune revolutionara sau umbra cuiului ca statement (vezi Braque), ci observa si aduna stari, momente care pot construi ceva mai mult decat o imagine-studiu – e aici reusita surprinderii (in ambele sensuri) a vizibilului in prima ipostaza statica care isi amplifica intelesul raportat la privitor: primesti mai multe secvente in acelasi timp al aceluiasi lucru, le aduni si compui o forma personala si selectiva de a vedea.

dtailed – outlook

ENTROPY – bucuresti
dtailed – Tudor Prisacariu
http://www.dtailed.com

Nu stiu exact cum am dat de siteul lui Tudor … important este ca s-a intamplat.
fotografiile lui, inca de cand le-am vazut prima data, mi-au dat un imens sentiment de liniste.
Tot proiectul entropy, cumulul de lucrari este impresionant iar fiecare secventa vizuala inregistreaza o stare conturata perfect. artistul e ironic, dar cald, cu un ochi antrenat pentru a surprinde toate “nuantele” posibile – le scoate in evidenta si le identifica.
e o descarcare atat de lejera a imaginii.


Ame

este ea. urmarita in fotografii pe parcursul relatiei, seria acestor ‘statice’ cu ame conserva o delicatete incredibila. ea poate exista sau nu in realitate, asta nu conteaza, imaginile cu ea, imaginile cu ame exista pentru a crea o poveste fara text. portrete cu naturalete, cu ‘real’.

Imi plac foarte mult lucrarile lui Tudor si imi permit sa-i spun simplu Tudor, sunt doar 3 ani diferenta intre noi. imi da multa energie entuziasmul lui pentru arta si proiecte creative, e genul de artist care chiar construieste ceva si asta e genial la el.
Astept noi lucrari si sunt tare curioasa cum o sa iasa ‘incotro’ .
http://www.incotro.org/

de pus pe gardexpozitia in plein air mediafax are calitatea de a fi extrem de vizibila – i like that a lot- ai libertatea de a privi cum vrei, de a te misca, de a fuma, de a te plimba si observa doar cu coada ochiului sau din masina – anything goes si asta este pentru mine un lucru bun.. dar lejeritatea este si mai expusa cand este literarmente “pe gard”. captionurile sunt inundate de traduceri proaste in engleza si chiar si pasajele in romana sufera de lipsa de atentie a organizatorilor.
cu asta scade calitatea “expunerii” dar pana la urma dupa ce te-ai enervat putin la alaturarile autiste de cuvinte si ai injurat profund traducatorii poti sa te bucuri de imagini.
si eu am gasit my favs in:
liviu chirica- campionatul national de off-road
bogdan maran- turul ciclist in romania
ovidiu iordachi- razie electrica in galati
bogdan stamatin- targul anticarilor