feminine, cooler than feminist

Molly Crabapple

self taught artist, burlesque performer şi iniţiatoarea Dr. Scketchy’s anti-art school.

mă fascinează ilustratorii care învaţă singuri cum să deseneze prin a copia cărţi de poveşti sau comicsuri. există un fel  de energie brută în liniile pe care le fac, în culorile pe care le aleg. lucrările lui molly crabapple sunt întâi desenate de mână şi mai apoi colorate digital – tehnică care mi se pare că aduce un echilibru vizual în balanţa mediu vechi – mediu nou. toată aria burlescului şi explorarea sexualităţii feminine într-un context al masculinităţii -clişeu aduce un aer nou şi mult mai interesant decât fronda feministă. ma identific cu abordarea asta, sarcastică la adresa personajului feminin care este în acelaşi timp puternic, dar nu perfect. este extrem de real şi chiar foarte “sănătos” : putem fi puternice, carrier freaks, independente şi extraordinare în final, dar cea mai mare putere şi încredere cred ca o emană capacitatea de a râde de noi pentru că, nu-i aşa, capriciile şi viciile noastre pot fi extrem de amuzante.

îmi place foarte mult ‘colajul vizual’ care incorporează formele ilustraţiei de afiş vechi cu teme actuale şi grafică edgy. este genul de direcţie spre care mă îndrept şi eu, ilustraţia şi desenul reclamelor vintage, look-ul pin up girl.

în interviul ei, molly crabapple vorbşte despre influenţele ei, artişti preferaţi, căutări -în general…punând informaţiile despre ea cap la cap  mi-am dat seama cât de interesantă poate fi lumea şi momentele formării unui artist. reperele lui artistice suprapuse peste opera lui finală formează astfel o poveste incredibilă şi, anume, că acest parcurs nu are limite de fapt.

molly crabapple îi enumeră pe :  Toulouse Lautrec, Beardsley şi Travis Louie în referinţele ei către un model. deşi ‘distanţi’ din toate punctele de vedere, imaginile acestor artişti au creat stilul ei unic- modul de asimilare al influenţelor mi se pare remarcabil în orice proces creativ.

pun accentul pe această idee şi îmi aduc aminte că Moma are o expoziţie despre filemele care l-au ‘format’ (sau formatat? 🙂 ) pe Tim Burton.

visual evenings – comics @ clubul ţăranului


am fost aseară la clubul ţăranului pentru o doză de BD românesc pe bune. a fost seara lui Ciubi.
contactul propriu zis cu “salonul” mi-a creat o stare extrem de bună şi de groove creativ. După ambuscada de pe terasa ţăranului unde forfotea a lume şi a mult zgomot, intrând înauntru am traversat parcă o lume pentru a ajunge într-o cameră liniştită, prietenoasă şi calmă. Am răsfoit reviste, cărţile la o masă, m-am uitat la lucrările lui ciubi (o parte le-am mai văzut şi la centrul ceh anul trecut) şi “m-am chilluit” într-un mod extrem de plăcut. la masa din spate doi tipi lucrau de zor la nişte ilustraţii în caietele de schiţe, iar din faţă se auzea sunetul de marker reloaded (love that sound!) şi mişcarea pointerului pe panou, pisica pătrată era in action 😉
m-am întrebat cum oamenii de afară stau acolo ca să pălăvrăgească fără rost…

mi-am cumpărat un super BD – Strâmb (cu â din i) life – pe care îl voi exploata într-un alt post, pe larg şi cu bucăţi cuprinzătoare – pentru ca este mult prea amuzant. am râs aproape isteric când l-am citit/văzut aseară.

m-a relaxat foarte mult experienţa asta- m-a făcut să mă întreb de ce mă duc la vernisaje, când pot merge la sfârşitul expoziţiei pentru a savura cu adevărat obiectul în sine al evenimentului, nu festinul monden de get together.
Rămâne aşa atunci, ne vedem în ultima zi a expoziţiei la fiecare expoziţie. faceţi un reminder facebook din asta. brilliant.