Mădălina Iulia Timofte

Imagini in Cuvinte


feminine, cooler than feminist

Posted on March 06, 2010 by admin

Molly Crabapple

self taught artist, burlesque performer şi iniţiatoarea Dr. Scketchy’s anti-art school.

mă fascinează ilustratorii care învaţă singuri cum să deseneze prin a copia cărţi de poveşti sau comicsuri. există un fel  de energie brută în liniile pe care le fac, în culorile pe care le aleg. lucrările lui molly crabapple sunt întâi desenate de mână şi mai apoi colorate digital – tehnică care mi se pare că aduce un echilibru vizual în balanţa mediu vechi – mediu nou. toată aria burlescului şi explorarea sexualităţii feminine într-un context al masculinităţii -clişeu aduce un aer nou şi mult mai interesant decât fronda feministă. ma identific cu abordarea asta, sarcastică la adresa personajului feminin care este în acelaşi timp puternic, dar nu perfect. este extrem de real şi chiar foarte “sănătos” : putem fi puternice, carrier freaks, independente şi extraordinare în final, dar cea mai mare putere şi încredere cred ca o emană capacitatea de a râde de noi pentru că, nu-i aşa, capriciile şi viciile noastre pot fi extrem de amuzante.

îmi place foarte mult ‘colajul vizual’ care incorporează formele ilustraţiei de afiş vechi cu teme actuale şi grafică edgy. este genul de direcţie spre care mă îndrept şi eu, ilustraţia şi desenul reclamelor vintage, look-ul pin up girl.

în interviul ei, molly crabapple vorbşte despre influenţele ei, artişti preferaţi, căutări -în general…punând informaţiile despre ea cap la cap  mi-am dat seama cât de interesantă poate fi lumea şi momentele formării unui artist. reperele lui artistice suprapuse peste opera lui finală formează astfel o poveste incredibilă şi, anume, că acest parcurs nu are limite de fapt.

molly crabapple îi enumeră pe :  Toulouse Lautrec, Beardsley şi Travis Louie în referinţele ei către un model. deşi ‘distanţi’ din toate punctele de vedere, imaginile acestor artişti au creat stilul ei unic- modul de asimilare al influenţelor mi se pare remarcabil în orice proces creativ.

pun accentul pe această idee şi îmi aduc aminte că Moma are o expoziţie despre filemele care l-au ‘format’ (sau formatat? :) ) pe Tim Burton.

Leave a Reply
↑ Top