Mădălina Iulia Timofte

Imagini in Cuvinte


The Artist

Posted on March 14, 2012 by admin

The Artist

2011

Regia: Michel Hazanavicius

Am tot amânat să văd the artist… nu am avut timp, voiam să merg într-un cinema decent şi nu la mall …etc. m-am bucurat la oscaruri că ‘artistul’ şi-a făcut mâna greblă şi a luat multe statuete, mă gândeam uite un film alb-negru  despre cinematografie, până la urmă, cu suflu “european” deci sigur bun .. îmi imaginam toate lucrurile ăstea numai dintr-un trailer şi articole citite răzleţ.

amânarea a luat sfârşit luni când am făcut compromisul de a merge la mall vitan pentru a-l vedea – luni, ora 17:30, populaţie a sălii: 6 oameni, mâncare în geantă: ciocolată albă şi salată de ton, în loc de cola: ceai verde de la starbucks. atmosferă: bună, în afară de mine şi mona, erau 3 cupluri cu tonalitate intelectuală, deci în traducere- care nu vorbesc la telefon în timpul proiecţiei.

zeii filmului erau de partea noastră! totul avea să meargă strălucit… şi a mers, primele cadre m-au convins de fineţea filmului, unghiurile de filmare superbe care replicau tehnica anilor 20, imaginea şi montajul genial…în schimb, jocul modelat pentru a fi “de perioadă”, dar nu prea convingător, machiajul nu prea conform, dar mi-am zis: detalii… eram entuziasmată de ce vedeam… plotline-ul şi construcţia personajelor mergea spre o direcţie sigură până în momentul în care realitatea filmelor de duzină m-a lovit: în loc să puncteze tragedia trecerii de la film mut la ‘talkies’ prin destinul actorului construit pentru vaudeville-ul cinemaului de început de secol, totul este salvat de “adaptarea” lipsei de ’sunet’ a lui George Valentin la … step. voila! gene kelly with a french accent.

dintr-un meta-film a devenit în ultimul sfert de peliculă un singin’ in the rain de mâna a doua. apariţia sunetului în film la sfârşit a fost o dezamăgire.. total out of place .. contrastând puternic şi violent cu apariţia sunetului la mijlocul filmului, în timpul coşmarului – sunetele ambientale amplificate care chiar îţi dau un sentiment de groază , btw – excelent fragment.

totul are un The End happy happy happy cu jazzy fingers.

A flop!

Leave a Reply
↑ Top