Categories
Uncategorized

tinker tailor soldier spy

This is not a film review. This is about loving film and nice suits. Julia (sau Jules sau Iuliana, ok, the united states of Ina :)) mi-a făcut o invitaţie pe care nu am putut să o refuz: astăzi, film la ora  10:30 am -(Merci mult de tot dearest!) Chiar dacă foarte AM, prea am […]

This is not a film review.

This is about loving film and nice suits.

Julia (sau Jules sau Iuliana, ok, the united states of Ina :)) mi-a făcut o invitaţie pe care nu am putut să o refuz: astăzi, film la ora  10:30 am -(Merci mult de tot dearest!)

Chiar dacă foarte AM, prea am pentru mine, am reuşit să mă conving să mă dau jos din pat după ce telefonul a sunat repetitiv o oră. Jumătate adormită am intrat în sală cu o doză generoasă de cafea gloria jean’s camuflată în geantă, gândindu-mă că experienţa în sine de a vedea un film-matineu este mult prea tare.

Filmul: Tinker Taylor Soldier Spy

Cast? Numai aproape toţi actorii mei preferaţi: Gary Oldman, Ciaran Hinds, John Hurt!, Colin Firth. (lipsesc doar Cillian Murphy şi Paul Bettany pentru a avea my dream team)

Absolut genial. în primul rând este un film care trebuie văzut pentru the camera work: cadre fixe cu încadratură echilibrată, filmare cursivă, dar în acelaşi timp concentrată pe detalii, decupaj impecabil, fotografie perfectă şi unghiuri de profunzime excelente.

Mi-a adus aminte că exista o vreme când marile jocuri politice erau făcute de bărbaţi în costume elegante care fumau cu nonşalanţă în sălile de sport, care conduceau Citroen DS 21, care dimineaţa aveau whiskey în loc de cafea în cană, care seduceau femei în scopul interesului “agenţiei”, care aveau onoarea de a salva şi ierta un prieten omorându-l, pentru care spionajul însemna psihologie, jocuri de cuvinte, schimb de informaţii şi un pistol.

they don’t make them like that anymore.

Poate societatea a evoluat, whatever that means, şi decizii importante se iau numai prin forecasturi economice şi traiectorii online. poate siguranţa unei lumi civilizate stă în conflicte în ţări foarte sărace, poate violenţa şi agresivitatea exacerbată hotărăsc… poate totul se poate rezolva numai prin injectarea unor fonduri imense şi creditarea diverselor ţări şi prin crearea unor noi pieţe… Nu ştiu, poate numai aşa poate funcţiona acum sistemul în zeitgeistul ăsta..poate, dar mi-ar fi plăcut să trăiesc într-o lume unde un gentlemen’s agreement să fie mai puternic decât o declaraţie de război.

Aici e un film despre o perioadă, anii 70, în care un conflict extrem de stupid în sine – Războiul Rece – genera false probleme şi era alimentat pentru a susţine o tensiune ideologică formală. şi aşa, aş prefera să trăiesc într-un conflict absurd decât într-o lume care a îngropat umanitatea, curajul şi eleganţa.

One reply on “tinker tailor soldier spy”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *